Temple Grandin

Εφευρέτης, συγγραφέας, ακτιβίστρια, αυτιστική.

Πολλοί είμαστε εκείνοι που γνωρίσαμε τον αυτισμό μέσα από την ερμηνεία του Dustin Hoffman στην κινηματογραφική ταινία Rain Man (O Άνθρωπος της Βροχής) του 1988. Η αλήθεια είναι ότι οι περιπτώσεις ατόμων με αυτισμό που διαθέτουν ανάλογη ικανότητα μνήμης και επεξεργασίας των πληροφοριών είναι σπάνιες. Οι περισσότεροι άνθρωποι με αυτισμό εμφανίζουν μια μεγάλη ποικιλία διαφορετικών ικανοτήτων. Αρκετοί μάλιστα παρουσιάζουν «νησίδες» ικανοτήτων, δηλαδή τομείς όπου εμφανίζουν ιδιαίτερα (ή και δυσανάλογα) υψηλές επιδόσεις.

Το χειμώνα toy 2010 προβλήθηκε στην Αμερική μια βιογραφική ταινία παρόμοιου περιεχομένου, που αργότερα τιμήθηκε με επτά βραβεία Emmy. Η ταινία αυτή είναι βασισμένη στη ζωή και το έργο ενός υπαρκτού προσώπου, της Temple Grandin, η οποία ξεπέρασε τους περιορισμούς που της επέβαλλε ο αυτισμός, για να γίνει σπουδαία εμπειρογνώμονας στον τομέα της κτηνοτροφίας.

Σύμφωνα με την ίδια, η άποψη ότι ένα αυτιστικό παιδί εξελίσσεται πάντα σε αυτιστικό ενήλικα δεν πρέπει να καταδικάζει το διαγνωσμένο παιδί σε μια θλιβερή ζωή – “τα χαρακτηριστικά του αυτισμού μπορούν να μετριαστούν, να τροποποιηθούν, να ελεγχθούν. Εγώ είμαι ζωντανή απόδειξη ότι μπορούν”!

Η Temple δημιούργησε την παγκοσμίως γνωστή συσκευή εναγκαλισμού με την ονομασία Hug-Box που καταπολεμά το άγχος, αλλά και βραβευμένες μονάδες επεξεργασίας βοοειδών με μεθόδους φιλικές προς τα ζώα.

Από μικρή επέδειξε μια ιδιαίτερη αγάπη για τα ζώα στο ράντσο της θείας της όπου περνούσε τα καλοκαίρια της. Διαγνώστηκε σε πολύ μικρή ηλικία με την σχεδόν άγνωστη τότε (1950) διαταραχή του αυτισμού. Μέχρι την ηλικία των τρεισήμισι ετών δε διέθετε προφορικό λόγο και οι ιατροί είχαν προτείνει τον εγκλεισμό της σε ίδρυμα. Τεσσάρων ετών άρχισε να μιλά και να παρουσιάζει σημαντική πρόοδο. Υποστηριζόμενη από τη μητέρα της και ορισμένους δασκάλους κατάφερε να πάει σχολείο, να ακολουθήσει το όνειρό της στο πανεπιστήμιο και να καταπολεμήσει το μεγαλύτερό της πρόβλημα: την επικοινωνία με άλλους ανθρώπους.

Έχοντας στην κατοχή της πτυχίο ψυχολογίας αλλά και μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών, σήμερα είναι καθηγήτρια στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Κολοράντο. Δίνει διαλέξεις τόσο για τη ζωοτεχνική επιστήμη όσο και για τον αυτισμό και αποτελεί πρότυπο για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες και ανθρώπους με αυτισμό. Στο Διαδίκτυο, θα βρείτε τα πάντα για εκείνη στην ιστοσελίδα που διατηρεί http://www.templegrandin.com/

Η ίδια γράφει σε ένα από τα βιβλία της: «Σήμερα είμαι μια επιτυχημένη σχεδιάστρια κτηνοτροφικού εξοπλισμού με δική μου εταιρεία. Ποιος το περίμενε από εκείνη την «τρελή» ; Αναφέρει επίσης: «αν με ρωτήσετε αν θέλω να μου αφαιρέσετε τον αυτισμό μου θα σας πω όχι, διότι αυτό είναι σημαντικό μέρος του εαυτού μου και ορισμένες ιδιαίτερες ικανότητες μου οφείλονται σ΄ αυτόν».

Πραγματικά, μέσα από την ταινία και κυρίως μέσα από το έργο της, επαναπροσδιόρισε τις απόψεις της κοινωνίας για τις δυνατότητες των ανθρώπων με αυτισμό, παίζοντας καθοριστικό ρόλο ώστε ο κόσμος να καταλάβει την αισθητηριακή ευαισθησία και τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται οι άνθρωποι με αυτισμό. Όπως ανέφερε σε μία από τις διαλέξεις της “ο κόσμος χρειάζεται όλων των ειδών τα μυαλά” εξηγώντας την ικανότητά της να «σκέφτεται με εικόνες», κάτι που την εμποδίζει να επεξεργάζεται λεκτικές πληροφορίες, αλλά τη βοηθά στην επίλυση προβλημάτων, στα οποία οι “τυπικοί” εγκέφαλοι πιθανώς να αποτύχουν.

Σημείωση: Η Temple Grandin είναι διαγνωσμένη με το σύνδρομο Asperger, μία από τις διαταραχές του φάσματος του αυτισμού. Δεν πρόκειται για μια ήπια μορφή αυτισμού, αλλά μια διαφορετική έκφρασή του.

πηγή: Κέντρο Ειδικών Θεραπειών “Λόγου…Χάρη”

Μετάβαση στο περιεχόμενο